Spring naar hoofd-inhoud

Houten vloeren en Parket

Parket is de verzamelnaam voor veel verschillende soorten hardhouten vloeren; massief of samengesteld uit diverse lagen. Voorbeelden hiervan zijn; massieve planken vloeren (vloerdelen), traditioneel parket (tapis of bourgogne), mozaiek en lamelparket (duoplank). Het is een karakteristieke en duurzame vloerbedekking. Een parketvloer is daarom voor veel mensen nog steeds de mooiste vloerafwerking vanwege de natuurlijke, warme uitstraling. De basis van het productieproces is ondanks veranderingen en automatisering altijd hetzelfde gebleven: nog steeds is een echte planken vloer een fabrikaat van mens en natuur.

Tijd voor een kwaliteitsproduct

Het hout wordt na de inkoop rust gegeven die het nodig heeft om op natuurlijke wijze te drogen en te acclimaticeren. Nadat het juiste vochtpercentage bereikt is kan er met de fabricage gestart worden. In elke fase van het productieproces wordt de kwaliteit van het hout gecontroleerd wat resulteert in een planken vloer met een duurzaam en natuurlijk karakter. Een parketvloer is gemaakt van (diverse soorten) hout dat op een speciale manier wordt geschuurd, gefreesd, gezaagd en gedroogd. De oppervlakte wordt geschuurd en vervolgens met een impregneer en aflak gelakt. Ook kan een parket in de was worden gezet en zelfs in de olie. Iedere techniek heeft zijn eigenschappen m.b.t. onderhoud en aanzicht.

Lekker warm vloer

Doordat hout snel de kamertemperatuur aanneemt is een parketvloer niet koud, maar voelt een parketvloer meestal lekker warm aan. Ook de houtsoort die U uitkiest heeft hier betrekking op maar ook de kleur van de parket heeft invloed op de warmte uitstraling van de parketvloer. Een belangrijk punt dus bij de keuze van een parketvloer zal de houtsoort en de kleur zijn. Er zijn ongeveer 40 soorten hout die gebruikt worden voor parketvloeren. Momenteel zijn de lichte houtsoorten erg in met name: Beuken, Essen, Grenen, Esdoorn en licht Eiken.